Strona główna » Porady » Łatwy sposób solenia masła

Łatwy sposób solenia masła

Łatwy sposób solenia masła.

Bierze się dwie części soli kuchennéj, jednę część cukru i jednę część saletry; proszkuje i miesza się to wszystko dobrze i do każdego funta masła dodaje się po dwa łuty téj mieszaniny, i po dokładném wymięszaniu z masłem, takowe ściśle układa się w naczyniu i pozostawia w pokoju przez 3-4 tygodni, poczém już staje się dobrém do użycia. Zapewniają, że masło urządzone w ten sposób, po upływie nawet trzech lat jest tak dobrem, jak w pierwszych dniach po jego osoleniu.

„Zwiastun Górnoszlązki” z 1 maja 1868

Porady , , , , Czytano 849 razy

Brak komentarzy do wpisu “Łatwy sposób solenia masła”

Zostaw odpowiedź

(wymagane)

(wymagany)


*