Strona główna » Porady » Jak rozpoznać sfałszowaną saletrę

Jak rozpoznać sfałszowaną saletrę

Saletra, z powodu wysokich cen, bywa często przez nieuczciwych handlarzy fałszowaną domieszką soli kuchennej, kainitu i innych soli stassfurtskich, których istnienia w saletrze chilijskiej dopatrzyć się trudno; można przecież dojść do tego w sposób następujący: niewielką ilość saletry bierze się i na żelaznej łyżce nad ogniem trzyma, a jeśli jest czysta, sama w sobie w ciągu 5 minut się stopi, po dziesięciu zaś minutach pocznie się palić niebieskawym płomieniem, jeśli zaś saletra zawiera sól kuchenną lub jaką sól stassfurtską, pryska natychmiast i wybucha.

„Dziennik Kujawski” z 22 listopada 1895

Porady , Czytano 882 razy

Brak komentarzy do wpisu “Jak rozpoznać sfałszowaną saletrę”

Zostaw odpowiedź

(wymagane)

(wymagany)


*