Czym zastąpić brakującą tartą bułkę w kuchni?
14 listopada 2009
Ziemniaki ugotowane, ale nie rozgotowane i odcedzone, gdy nieco ostygną, ugniata się mątewką, albo kraje w cienkie talarki, rozciąga na czystym, niedrukowanym papierze (nie na samej blasze), układa z papierem na blachę i suszy na kuchni, albo w rurze lub w piecu, albo na kaloryferach przy centralnem ogrzewania. Gdy wyschną do twardości kamyka, tłucze się je w moździerzu lub miele w odpowiednim młynku, tak jak suchą bułkę. Uzyskane w ten sposób okruchy, można najzupełniej tak użyć, jak tartą bułkę, a więc do wyrobienia sznycli, kotletów i do obsypywania pieczeni zamiast mąki itp.
„Głos Rzeszowski” z 4 marca 1917
Folklor Wielkiej Wojny, Porady Czytano 1 082 razy
Brak komentarzy do wpisu “Czym zastąpić brakującą tartą bułkę w kuchni?”