Strona główna » Medycyna » Wino i piwo zabijają bakcyle

Wino i piwo zabijają bakcyle

WINO I PIWO ZABIJAJĄ BAKCYLE

Nowsze badania wykazały, iż dzięki zawartości alkoholu i kwasu węglowego wino i piwo posiadają właściwości bakteriobójcze. Wpuszczone do czerwonego wina bakcyle tyfusu zamierają po dwóch godzinach, wino kwaskowe zabija je w ciągu 10 minut. Woda, do której dolano wina czerwonego staje się po 12 godzinach wolną od zarazków tyfoidalnych, po dodaniu zaś białego wina po 6 godzinach. W czasie więc epidemii tyfusu dobrze jest pić wodę zmieszaną z winem.

„Ilustrowany Goniec Poranny” z 13 lutego 1937

Medycyna , , , , , Czytano 1 329 razy

Brak komentarzy do wpisu “Wino i piwo zabijają bakcyle”

Zostaw odpowiedź

(wymagane)

(wymagany)


*